• SAFI
  „Во сигурни раце“

  SAFI е основана во 1963 година, и има неспоредливо искуство во управување на корозивни и абразивни хемикалии со термопластични материјали во најразлични индустриски примени.

 • Реални решенија за корозивни флуиди

  Направени да траат...

  SAFI нуди доверливи вентили кои работат без проблеми во текот на својот работен век.

  Нашиот избор на полимерни материјали и самиот дизајновозможуваат нашите вентили да работат долги години без потреба од оддржување.

 • Зошто SAFI термопластични вентили?
  “Постави и заборави”

  Ние ја разбираме важноста на доверливи производи и веруваме дека термопластичните вентили се врвно решение за корозија:
  . Одлична отпорност на корозија и за најагресивните хемикалии
  . Поевтино решение од иноксни изведби
  . Мала тежина
  . Робустна конструкција

  Опрема со врвен квалитет во согласност со најстрогите Европски стандарди.

АСОРТИМАН

Вентили, филтри, и опрема за контрола на проток кои може да се прилагодат според вашите апликативни потреби

Топчести

Регулациони

Пеперутка

Контролни

Y - Стрејнери

Фитинзи

Дополнителна Опрема

Замена на Металните Вентили со Термопластични Вентили

Во многу производни процеси каде работниот притисок е помал од 16 bari и работната температура на флуидот е под 120 C се употребуваат скапи метални вентили а каде пластичните вентили би одиграле многу подоверлива улога:
 • металните вентили може да се заменат со пластични вентили за соодветните вредности на притисок и темпераура;
 • кога корозијата на металните вентили е постојана и кога опремата е подложна на абразија;
 • иноксните вентили се отпорни на корозија, но ќе ве чината и 10 пати повеќе од термопластичните.

Замена на вентили со заштитен премаз или гума

Во индустријата вообичаено е да се најдат вентили облочени со PTFE или со еластомер. Овој тип на вентили имаат предност зошто издржуваат високи притисоци и температура бидејќи телото е од метал, и истовремено се отпорни на хемиска и корозивна агресија од внатре.
Но...

1 Проблем

Обложените вентили се 2 до 3 пати поскапи од термопластичните

2 Проблем

Обложените вентили не се отпорни на надворешна корозија

3 Проблем

PTFE обложените вентили страдаат и до 100 пати повеќе од PVDF вентилите

4 Проблем

PTFE не е флексибилен поради потребата од цврстина и затегнатост, поради што пука.

5 Проблем

Еластомерните облоги еродираат зошто нивната намена е заштита на металот .

6 Проблем

Кога PTFE и еластомерот се оштетени, корозијата го напаѓа металот и го пробива вентиолот

РЕШЕНИЕ: Високо Доверливи и Сигурни Вентили

 • Висока отпорност на хемиски и абразивни флуиди

 • Долготраен работен век, 40+ години

 • UV отпорни

 • Екстремна механичка отпорност


Замена на метални вентили со гума заштитени со термопластични топчести вентили

 • Металните вентили со гумени заптивки се заменуваат со термопластични вентили
 • Гумените делови брзо еродираат
 • Немаат надворешна заштита од корозија

Замена на регулациони вентили со термопластични топчести вентили

 • Регулационите вентили најчесто се користат за отвори/затвори апликации и се заменуваат со топчести кои побргу отвараат/затвораат и траат многу подолго
 • Регулационите вентили имаат потреба од постојано оддржување
 • Критичен момент е PTFE кој многу често се расипува